[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

دکتر نرجس هزار

مشابهت یاب سمیم نور
..
:: دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد _VOLUME__1 شماره __ISSUE_1_ صفحات 157-__LP_11_ برگشت به فهرست نسخه ها
تجربه زیسته زنان از مصرف سیگار: دلایل و مشکلات شروع و ادامه مصرف سیگار
رویا رسولی1 ، ساناز دهقان مروستی2 ، محمدرضا مسجدی3 ، زهرا صدر3 ، مجتبی حمایت خواه* 4
1- دانشگاه الزهرا،
2- دانشگاه فرهنگیان،
3- مرکز تحقیقات کنترل دخانیات،
4- دانشگاه پیام نور ، m.hemayatkhah@pnu.ac.ir
چکیده:   (186 مشاهده)
مقدمه: تصوّر جامعه این بوده است که مصرف دخانیات اساساً یک بیماری مردانه است اما عدم آگاهی زنان به اثرات مصرف سیگار سبب شده است در سال‌های اخیر شاهد افزایش شیوع مصرف سیگار در میان زنان باشیم.
هدف این پژوهش با هدف تعیین دلایل شروع و تداوم مصرف سیگار همچنین ارزیابی مشکلات در میان زنان سیگاری انجام شده است
روش این مطالعه با رویکرد کیفی و با استراتژی پدیدارشناختی در سال 1401 انجام شد. جامعۀ پژوهش زنان سیگاری شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی هدفمند و در دسترس از زنانی که در کافی شاپ‌ها و سفره خانه‌های شهر تهران رفت و آمد داشتند تا رسیدن به اشباع نظری از 10 نفر داده های مورد نیاز  جمع‌آوری و به روش کلایزی تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد، مسائل درونی هر فرد که شامل نیازها، احساسات و هیجانات روانی می‌شود، از دلایل اصلی سیگار کشیدن بودند و عمده‌ترین مسائل بین فردی از خانواده و دوستان فرد سرچشمه می‌گرفت. مسائل جامعه شامل چالش های بالقوه در محیط های دانشگاهی، روابط با دوستان و الگوهای اجتماعی بود. مسائل فرهنگی به سطح سواد و تأثیر رسانه اشاره داشت. همچنین مشکلات زنان سیگاری در ارتباط با مصرف سیگار، بی‌تفاوتی و بی‌حسی عاطفی نسبت به رویدادهای اطراف عنوان شد و مشکلات ناشی از ادامۀ مصرف سیگار، ترس از تائید نشدن از سوی حامی به ویژه پدر و خانواده، ترس از آسیب رسیدن به حامی بود.

نقش خانواده و دوستان اهمیت زیادی در شروع و ادامۀ مصرف سیگار زنان دارد از این رو پیشنهاد می‌شود، سیاستگزاران سلامت اجتماعی و روانی کارگاه‌هایی با هدف آموزش فرزندپروری و آشنایی با دوران نوجوانی برای خانواده‌ها برگزار کنند و سایر نهادهای اجتماعی با برنامه ریزی برای اوقات فراغت گروه های مختلف جمعیتی بویژه زنان، زمینۀ پیشگیری و کنترل از مصرف سیگار را فراهم کنند.
واژه‌های کلیدی: زنان، سیگار، زنان سیگاری، پژوهش کیفی و انگیزش
متن کامل [PDF 1065 kb]   (40 دریافت)
دریافت: 1403/3/2 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Ethics code: IR.TUMS.DDRI.REC.1398.006

Download citation:
Send citation to:

rasouli R, dehghan S, Masjedi M R, sadr Z, hemayatkhah M. (2024). Investigation of Women's Lived Experiences of Cigarette Smoking: A Qualitative Study. Health research and development. 2(2), 40-57.
URL: http://jhrd.trjums.ac.ir/article-1-67-fa.html

رسولی رویا، دهقان مروستی ساناز، مسجدی محمدرضا، صدر زهرا، حمایت خواه مجتبی. تجربه زیسته زنان از مصرف سیگار: دلایل و مشکلات شروع و ادامه مصرف سیگار تحقیق و توسعه سلامت 1403; 2 (2) :57-40

URL: http://jhrd.trjums.ac.ir/article-1-67-fa.html

بازنشر اطلاعات